Waarom worden mijn kwaliteiten niet gezien?

 ‘Als ik maar hard werk, kwaliteit lever, resultaten boek. Dan zien ze wel wat ik in huis heb. En dat ik die kans of die promotie verdien’. Veel vrouwen beginnen met die instelling hun carrière. En raken teleurgesteld als ze merken dat anderen steeds de uitdagende projecten krijgen of een volgende stap maken. Ze vragen zich af ‘Waarom worden mijn kwaliteiten niet gezien?’.

Veel vrouwen benaderen hun loopbaan vanuit de inhoud. Terwijl in veel organisaties je carrièrekansen minder met inhoudelijke kwaliteit te maken hebben, maar met of ‘ze het in je zien’. De mensen ‘waarin men het ziet’ hebben een aantal kenmerken gemeen: ze zijn zichtbaar, stralen zelfvertrouwen uit en tonen ambitie. Vandaag ga ik in op wat je kunt doen om jouw zichtbaarheid te vergroten.

Jouw baas heeft wel wat beters te doen

Veel vrouwen gaan ervan uit dat hun baas wel ziet wat ze doen. Expliciet vertellen over wat je hebt gedaan, voelt voor hen als opscheppen. Je doet immers gewoon je werk!?

Daarmee vergeet je dat jouw baas en andere belangrijke mensen in de organisatie wel iets beters te doen hebben dan als een detective uit te vogelen wat jouw kwaliteiten zijn.

Je moet ze helpen door hen dat te vertellen en te laten zien. En niet alleen het eindresultaat, maar ook de tussentijdse successen en vooral…. wat jij specifiek hebt bijgedragen om te zorgen dat een probleem werd opgelost, een deadline alsnog gehaald werd of het team er weer enthousiast de schouders onder zette.

Team niet te kort doen

Ik hoor vrouwen vaak zeggen ‘Maar ik wil mijn team niet tekort doen door de credits van een succes op te eisen.’ Dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt prima je team complimenteren voor hun inzet en kwaliteiten, en tegelijkertijd duidelijk maken wat jíj hebt gedaan om ervoor te zorgen dat dit team zo goed kon functioneren.

Bijvoorbeeld: ‘Dit succes is het resultaat van een echte teamprestatie. Dat heb ik voor elkaar gekregen door duidelijke doelen te stellen en afspraken te maken. Ook zorgde ik voor een prettige sfeer in het team waarin mensen problemen durfden te bespreken. Mijn team heeft dat geweldig opgepakt: ze hebben keihard gewerkt en met elkaar meegedacht over oplossingen voor problemen.’

Thuiswerken en netwerken

‘Fantastisch dat thuiswerken, ik krijg thuis veel meer gedaan’ is een opmerking die ik regelmatig hoor. Dat klopt als je jouw werk opvat als ‘de lijst met inhoudelijke taken die ik af te werken heb’.

Met deze strategie verzet je wellicht inhoudelijk veel werk, maar help je niet echt je loopbaan vooruit. Het is belangrijk om jezelf te laten zien en gebruik te maken van informele contacten en gesprekjes. Vrouwen zien dit vaak als tijdverspilling, of iets dat bovenop hun eigenlijke job komt. Het is essentieel om dit soort activiteiten te gaan zien als een belangrijk onderdeel van jouw werk. Daar moet je ín je werkweek tijd voor inruimen. Als je op een hoger nivo gaat functioneren heb je dat netwerk namelijk keihard nodig om effectief problemen op te lossen, of juist kansen te benutten. Dan moeten er meer mensen achter jou staan dan alleen jouw directe baas.

Dat geldt ook als je voorgedragen wordt voor promotie. Als directieleden – die zo’n voordracht moeten goedkeuren – bij jouw naam denken ‘Mmmm, nooit gehoord of gezien’ sta je al 3-0 achter.

Zelfkennis

Zelfpromotie begint bij zelfkennis. Onlangs vroeg ik aan een vrouw ‘En wat heb jíj gedaan om van dat project een succes te maken?’. Ze moest lang nadenken en had moeite om het te benoemen.

Schrijf regelmatig op welke successen en succesjes je behaald hebt, en benoem daarbij welk concreet gedrag van jou ertoe heeft bijgedragen dat dit een succes werd. Als je dit systematisch doet, krijg je goed in kaart wat jouw unieke kwaliteiten zijn, die jij steeds inzet.

En hoe meer jij je bewust bent van jouw kwaliteiten, des te meer zelfvertrouwen straal je uit. Meer daarover in mijn volgende blog…….

Wil je eens sparren over hoe jij zichtbaarder kunt zijn? Bel of mail mij voor een gratis intake 06-15 18 08 82, vera@veragelissen.nl