Van ‘lief meisje’ naar ‘volwassen (zaken)vrouw’
Als je als vrouw stevig stelling neemt, word je hier vaker negatief op afgerekend dan een man. Waar men een man in zo’n geval ‘zelfvertrouwen vindt uitstralen’ of ‘hij weet wat hij wil’, krijgt een vrouw snel te horen: ‘Nou nou, je ging er wel stevig op!’ Of erger: "Je was zo emotioneel."
Veel vrouwen hebben in hun opvoeding ervaren dat ze positieve aandacht kregen wanneer ze een ‘lief aardig meisje’ waren. Ook binnen vriendinnengroepen is het van groot belang om door iedereen aardig gevonden te worden. Bij mannen is het belangrijker om de sterkste, slimste of grappigste te zijn. Daar wordt geaccepteerd als een van hen boven de rest uitsteekt: de rest volgt dan. Bij vrouwen is het juist van belang dat iedereen gelijk is. ‘Lief zijn’ zit dus bij veel vrouwen ingebakken.
Als je je stevig opstelt, word je meteen ‘een bitch’
"Een lief meisje gedraagt zich zo omdat ze wil dat anderen haar aardig vinden. Een succesvolle vrouw gedraagt zich zo omdat ze haar doel wil bereiken", stelt Lois P. Frenkel in haar boek Nice girls don't get the corner office.
Haal die grijns van je gezicht
Wist je trouwens dat uit onderzoek blijkt dat té vriendelijke mensen worden gewantrouwd? Ik merk het zelf ook als ik een politicus geïnterviewd zie worden die maar blijft glimlachen, ook als het over ernstige zaken gaat of dingen die flink zijn misgegaan. Ik denk dan: haal die grijns van je gezicht ! Wat verberg je? Hoe voelt een medewerker zich die je met een vriendelijke glimlach in je kantoor binnenlaat en dan vertelt dat hij is ontslagen? Belazerd!
Zodra lieve meisjes proberen te veranderen en hun eigen behoeften op de eerste plaats zetten, ontdekken ze dat anderen hen een schuldgevoel willen aanpraten. Succesvolle vrouwen begrijpen dat deze weerstand onvermijdelijk is bij het vormen van relaties. Veranderingen gaan nu eenmaal gepaard met felle discussies, die moet je niet uit de weg gaan.
Probeer als vrouw maar eens te stoppen met almaar vriendelijk naar je omgeving te lachen, ook als je een mindere dag hebt of als iemand een opmerking maakt die helemaal niet leuk is. Geheid krijg je als commentaar: Jee, wat is er met jou aan de hand vandaag! Met het verkeerde been uit bed gestapt?
Te lief of te hard
Het val niet mee het juiste evenwicht te vinden. Tijdens mijn studietijd kreeg ik wel eens mee dat men mij zo ‘lief’ vond. Dus toen ik die stevige HR baan bij een A-merk bedrijf had bemachtigd, deed ik er alles aan om stevig en zakelijk over te komen. Ook om tegenwicht te bieden aan het ‘softe’ imago dat altijd aan de HR-afdeling kleefde. .. en omdat ik de enige vrouw in een managementpositie was. En dan doe je soms iets te hard je best.
Toen ik jaren later puur toevallig een afdelingshoofd uit die tijd tegenkwam, we zaten samen in leiderschapstraining, biechtte hij me op: ‘Ik vond destijds dat je nogal ‘hard’ kon overkomen. Nu krijg ik een heel andere persoon te zien!’
Tja, mettertijd leert men….